1 Inkomsten of uitkeringen verwerven om van te leven
2 De geldzaken inzichtelijk organiseren
3 Bewust geld uitgeven
4 Voorbereid zijn op de toekomst
1 Inkomsten of uitkeringen verwerven om van te leven
Om financieel zelfredzaam te worden is de eerste stap inkomsten genereren. Iedereen heeft als doel om na zijn schoolperiode te gaan werken en zo inkomsten te genereren. Dit inkomen geeft mogelijkheden om het leven en de primaire levensbehoeften in te richten. Denk aan zelfstandig te wonen zonder ouders.
Wanneer blijkt dat er geen werkcapaciteit is dan hebben we in ons land als verzorgingsstaat een sociaal systeem met uitkeringen. Via overheidsinstanties en gemeentes kunnen deze aanvragen beoordeeld en verwerkt worden.
2 De geldzaken inzichtelijk organiseren
De tweede stap is inzicht verwerven in de maandelijkse en jaarlijkse inkomsten en uitgaven.
Dit kan aan de hand van het excel overzicht inkomsten en uitgaven.
Door de inkomsten en uitgaven naast elkaar te zetten op maandelijkse en jaarlijkse basis dan krijgt men inzicht in hoeveel er over blijft of hoeveel men met het huidige uitgavenpatroon te kort komt.
3 Bewust geld uitgeven
Het inzicht in de maandelijkse en jaarlijkse inkomsten en uitgaven geeft een goed beeld bij hoeveel er uitgegeven kan worden.
Bijvoorbeeld net na ontvangst inkomen kun je je erg ‘rijk’ voelen en veel geld uitgeven. Echter kan dan blijken na afboeking van diverse maandelijkse kosten dat er teveel geld is uitgegeven. Doormiddel van inzicht ben je bewust van de uit te geven bedragen.
4 Voorbereid zijn op de toekomst
Er zijn altijd onvoorziene omstandigheden. Denk aan een huishoudapparaat welke kapot gaat, plotselinge werkloosheid, inkomensachteruitgang door ziekte of een auto die de APK niet doorkomt. Het hoort bij financieel redzaam zijn om een buffer voor de toekomst te hebben. Deze buffer geeft rust bij onvoorziene omstandigheden. Een vuistregel voor het opbouwen van de buffer is om maandelijks 10% van het netto inkomen te reserveren voor deze buffer.
Bij financieel redzaamheid ben je op de toekomst voorbereid.
Ook belangrijk voor de toekomst: Kies je bewust je financiële producten? Weet je de voordelen en/of risico’s of vergelijk je de kosten voordat je de keuze maakt. Hiervoor hoef je niet alle kennis zelf in huis te hebben, maar is het wel handig dat je de weg weet naar diverse vergelijkingen, adviseurs en andere kennisdragers.
Wat is financieel redzaam?
- Heb je voldoende inkomen en maak je aanspraak op alle toeslagen en/of uitkeringen.
- Heb je inzicht in je geldzaken? Is alles op orde, kun je belangrijke papieren terugvinden, betaal je alles optijd en heb je inzicht in je inkomsten en uitgaven per periode?
- Geef je bewust je geld uit, bepaal jij waar je geld heen gaat? Of kijk je alleen achteraf waar al je geld gebleven is? Kom je zelfs een stukje maand tekort, voordat je inkomen weer gestort wordt.
Ben je kritisch in je keuzes als je geld uitgeeft? Bijv. een nieuwe broek zou ook besteed kunnen worden aan een nieuw studieboek. Heb je je prioriteiten in orde?
- Ben je voorbereid op onvoorziene omstandigheden? De wasmachine die stuk gaat, maar wel direct vervangen moet worden? Want ja alles op de hand wassen voor een heel gezin in niet te doen.
- Ben je ook voorbereid op je lange termijn wensen? Als je over een aantal jaren een wereldreis wilt maken dan is het wel handig om daar gericht voor te gaan sparen. Of eerder stoppen met werken vergt ook een planning, waarbij je gericht je geld weg zet voor dat doel.
- Kies je bewust je financiële producten? Weet je de voordelen en/of risico’s of vergelijk je de kosten voordat je de keuze maakt.