We leven in een consumptiemaatschappij waarin we continu worden verleid om dingen te kopen, diensten af te nemen en vernieuwde versies aan te schaffen. Reclames, product lanceringen, speelgoed met weer net een ander thema, product ontwikkelingen met nieuwe functies en diverse kant en klaar pakketten die het leven makkelijker maken. Allemaal vanuit bedrijven met een winstoogmerk. Hoe meer deze bedrijven verkopen, hoe meer ze verdienen. Hoe meer wij uitgeven hoe gelukkiger we worden beloven de reclames. Maar is dat wel zo?
Bedenk je bij elke aankoop het volgende:
- Heb ik dit Product nodig?
- Wat doet het met mij als Ik het product niet koop?
- Dit bedrag wat ik nu uitgeef, waar Zou ik voor sparen als ik het niet uitgeef?
- Kan ik een goedkopere alternatief bedenken?
Huh?! Waar zijn de letters voor pizza nu gebleven? Vraag je je dit af? Nou dit is geen eZelsbruggetje met het woord pizza. Maar leer jezelf aan om bij elke aanschaf even te wachten!
Drie voorbeelden die je kunnen helpen. Om dus even te wachten en na te denken:
1.Gebruik boodschappenlijstjes. Niet alleen voor de supermarkt, maar ook voor de andere extra uitgaven. Zelf houd ik dit bij in een digitale ‘to do’ list op mijn telefoon. Hierin schrijf ik welke producten ik bijvoorbeeld van de drogist nodig heb. Welk soort kledingstuk ik nog mis in de kast. Wat mijn kinderen voor hun verjaardag willen hebben. Welk onderdeel voor reparatie nodig is. Of welke soort batterijen op zijn.
Dit lijstje heeft een paar voordelen:
- Ik struin de aanbiedingsfolders wekelijks af en kijk of ik een match zie met wat ik nodig heb. Dit scheelt geld!
- Wanneer ik het lijstje bekijk vraag ik mijzelf de kritische vragen. Heb ik het echt nu nodig? EN past het binnen mijn budget deze maand?
- Zijn er nog andere goedkopere opties? Denk aan tweedehands aanschaffen of lenen bij de buren. In geval van boodschappen, handig zo’n kant en klaar pak, maar bespaar ik als ik het recept zelf opzoek en de ingrediënten los koop?
- Je remt je consumptiegedrag af door het niet gelijk te kopen, maar even te wachten tot de uiteindelijke aanschaf. Koopt efficiënter in doordat je maar 1 keer in de zoveel tijd naar de winkels gaat i.p.v. op stel en sprong.
- Voorkomt veel impuls aankopen. Al die aanbiedingsrekken gaan nu meer aan je voorbij, omdat je de lijst afwerkt en niet kijkt wat er op die kopstelling staat.
Regelmatig streep ik iets af zonder te kopen wat toch minder belangrijk blijkt dan toen ik het op het lijstje zette. Hierdoor doe ik geen miskopen meer!
2.Geen type voor een lijstje? Zorg dan dat je het ‘even wachten’ moment inbouwt voordat je bij de kassa staat. Hierbij helpt het om duidelijke spaardoelen voor ogen te hebben. Onthoud dat bij elke 10 euro die je uitgeeft het weer langer duurt voordat je de 10 euro bij elkaar hebt gespaard voor je spaardoel.
Kijk in je mandje/ boodschappenwagen en tel alles bij elkaar op. Shop je online, maak een foto van je mandje en ga eerst iets anders doen in huis. Kom terug op de site en gooit het opnieuw in je mandje met de kritische blik. Is het dit bedrag waard om nu uit te geven? Of zie je liever dat je dit bedrag of een deel van dit bedrag overboekt naar je spaarrekening als extra besparing?
3.Heb je minder uitgegeven dan je eigenlijk zou doen? Boek dit bedrag naar je spaarrekening. Ook al is het maar vijf euro. Dit geeft je een goed gevoel en zorgt ervoor dat je spaardoel dichterbij komt! Je zult merken dat je meer motivatie krijgt om kritisch te consumeren.
Kortom koop niet zonder na te denken! En natuurlijk bestel ik geen pizza, maar maak ik zelf met losse ingrediënten een goedkope en lekkere pizza 🙂